Der kræves særlige målere for at kunne detektere radon.
Radon udstråler alfapartikler og skaber samtidig forskellige radioaktive biprodukter, der kaldes for radondøtre. Radon og radondøtre findes, i større eller mindre mængder i jorden, vandet og luften samt byggematerialer.
I områder, hvor der er radon, har det nemt ved at trænge i vores bygninger og blande sig med den luft, vi indånder. Her vil de farlige radondøtre samle sig i dårligt ventilerede områder. Ligeledes kan skadelige mængder radon og radondøtre samle sig i tillukkede områder som kældre og krybekældre.
Øger risikoen for lungekræft
I sig selv er radon biologisk set ufarligt, da det er en kemisk inaktiv luftart. Det er radondøtrene til gengæld ikke.
For ved indånding af radonholdig luft, afsættes radondøtrene nemlig i vores lungevæv. Hvis radon indtages gennem vores mad eller vand, afsættes de skadelige, radioaktive stoffer i mave-tarm systemet.
Radondøtre optages ved indånding i lungevævet, hvilket forøger risikoen for lungekræft. Hvert år bliver der da også registreret 300 dødsfald, der kan henføres til radon, som kan sættes i forbindelse med flere forskellige kræftsygdomme, selv om lungekræft er det hyppigste.
Radon udgør altså et reelt helbredsmæssigt problem. Kræftens Bekæmpelse har desuden i en nyere, dansk undersøgelse påvist, at høje niveauer af radon i en bolig giver en øget risiko for akut lymfatisk leukæmi blandt børn.
Man kan måle radon på to forskellige måder: Med en passiv måleboks, et såkaldt dosimeter, eller med en elektronisk radonmåler (aktiv måling).
Radonmåling med dosimeter
Sundhedsstyrelsen anbefaler der anvendes passive målebokse, dosimetre, til målingerne, at der måles over mindst to måneder og at målingen foregår i vinterhalvåret (fyringssæsonen). Det vil typisk sige perioden mellem 1. oktober og 31. marts.
Du vil selvfølgelig kunne måle radon uden for ”højsæsonen”, ligesom du også kan måle over en kortere periode. Resultatet bliver så bare ikke så nøjagtigt som ved den anbefalede målemetode. Det vil dog stadig kunne give dig en god indikation af radonniveauet.
Bemærk, at vi giver mængderabat på vores dosimetre. Det betyder, at prisen pr. enhed falder, jo flere du køber.
Elektroniske radonmålere
Ved at benytte en elektronisk radonmåler kan du få relativt præcise resultater over selv korte måleperioder. En elektronisk radonmåler kan desuden benyttes igen og igen, hvor et dosimeter kun kan benyttes én gang.
Elektroniske radonmålere er generelt nemme at bruge og betjene. For de fleste af de elektroniske radonmålere kan du direkte aflæse radonniveauet på selve apparatet eller på mobiltelefonen via en app.
-
Radonmåling med måleboks
335,00 DKK Læs mereRabat ved køb af flere – ned til 255 DKK pr. stk. Ved langtidsmålinger er det billigst at måle radon med dosimeter (radonmåleboks). Metoden er simpel og målesikkerheden er den højeste på markedet. Radonmålebokse er også velegnede som bevismateriale ved retssager.
Vi har stor erfaring indenfor måling af radon med dosimetre og vi står altid klar til at hjælpe dig. -
Corentium Home (Canary) digital radonmåler
EAN: 70900311022271.290,00 DKK Tilføj til kurvCorentium Home (Canary) byder på en meget enkel betjening. Du kan følge radon-niveauet fra time til time, fra uge til uge eller samlet over hele måleperioden. Apparatet, der har en meget stor nøjagtighed, kan benyttes af både professionelle og private.