Om skimmelsvamp

Skimmelsvamp er ikke et rart bekendtskab. I hvert fald ikke, hvis man har fået det ind i boligen eller virksomheden. For ikke kun er det grimt at se på og kan være ildelugtende, men er ofte også direkte sundhedsskadeligt.

Døjer du med helbredsgener, der evt. kan tilskrives skimmelsvamp? Så bør du få undersøgt boligen eller virksomheden for skimmelsvamp. Enten med en gør-det-selv test eller ved at få foretaget en professionel fugt- og skimmelsvamp undersøgelse.

Se skimmelsvamp tests

Døjer du med helbredsgener, kan det skyldes skimmelsvamp

De færreste er dog klar over at skimmelsvamp faktisk er mere et begreb end en egentlig betegnelse. Skimmelsvamp dækker nemlig over en større gruppe af svampe, der har flere fællestræk.

Bl.a. kræver skimmelsvamp et fugtigt klima for at kunne vokse og trives. Ligeledes benytter de organiske materialer som fødekilde.

Men ét væsentligt fællestræk for svampene er, at de kan påvirke vores dagligdag på særdeles uheldig vis. Ikke mindst grundet de sporer og giftstoffer, de udsender i luften. De kan være aldeles ubehagelige og direkte sundhedsskadelige.

Viser det sig, at der faktisk er skimmelsvamp i boligen eller virksomheden, bør det fjernes hurtigst muligt. Det gøres ved en såkaldt skimmelsanering.

Skimmelsvamp findes næsten overalt

Skimmelsvamp er meget små svampe, der afgiver mikroskopiske sporer til omgivelserne. I visse tilfælde er svampene så små, at de kan være svære at se med det blotte øje. De findes desuden alle vegne i naturen, og vokser på både jord og plantedele.

Det betyder så også, at sporerne fra skimmelsvampe let finder vej ind i vores boliger, f.eks. når der luftes ud. Og er sporerne først inden for hjemmets vægge, kan de udvikle sig til skimmelsvampe på overflader, der har været fugtige gennem en periode.

Skimmelsvamp har nemlig ideelle vækstbetingelser i fugtige omgivelser. Man risikerer derfor nemt skimmelsvamp steder som kælder, loft, badeværelse eller alle andre steder, der er udsat for fugt.

Typisk vil skimmelsvamp vise sig som grønne, sorte, brune eller hvide pletter/plamager/skjolder. De kan dog også sagtens optræde steder, hvor de ikke umiddelbart er synlige, f.eks. bag tapet eller paneler. Derfor opdages de ofte først, hvis tapetet løsner sig eller der begynder at lugte muggent.

Selv om skimmelsvamp lever af organisk materiale, og derfor i og på organiske materialer som f.eks. træ, maling, tapet og støv, kan svampene imidlertid også forekomme på uorganiske materialer som mineraluld. Der skal blot være fugt nok og organisk materiuale (f.eks. støv) til stede.

Skimmelsvamp findes i øvrigt i utallige former og størrelser. Udseendet kan derfor variere ganske meget, hvorfor skimmelsvamp ikke lige umiddelbart er til at identificere med det blotte øje. Til gengæld lugter flere skimmelsvamp-arter muggent.

Skimmelsvamp er ikke kun skidt

Skimmelsvampe kan medføre såvel gener som sundhedsskadelige effekter på mennesker. Både i inde- og udendørsmiljøet. Men skimmelsvampe spiller omvendt også en væsentlig rolle i naturens stofkredsløb samt i føde- og medicinalindustrien.

Blandt andet kan penicillin fremstilles af skimmelsvampen Penicillium chrysogenum, mens andre Penicillium-svampe anvendes i forbindelse med fremstilling af f.eks. blå- og hvidskimmeloste. Og i forbindelse med fremstilling af vin anvendes såkaldt gråskimmel.

Så skimmelsvamp har altså, trods alt, også sine positive sider.

Skriv til os

Ring til os